Hírlevelek
Regisztráció
Orvosok a hálón
Orvosok
Dr.Radeczky Éva
Kérdezzen!
Dr.Radeczky Éva
Pest

40246
Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék:olyan tünetem van kb 2-3hónapja,hogy este elkezdek köhögni,
és fulladni, ez mellett még sípol a tüdöm. Kislányomnál ugyan ez volt a tünet, nála
aszthmát állapítottak meg. Elképzelhető,hogy én is aszthmás lettem?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:Krisztina
Kedves Krisztina!
Igen elképzelhető a leírt tünetek alapján. Ami még hasonló tüneteket okoz az esetleg elhúzúdú hörghurut lehet, de kezdetben azt is jobb asthmaként kezelni. Vizsgálat alkalmaával derülhet ki, hogy mi a baj valójában. Tisztelettel Dr. Radeczky Éva

38524
Kedves Doktornő!

Érdeklődni szeretnék öntől, hogy a kislányomra igényelhetném e az emelt családi pótlékot esetleg a GYES-t.
Jelenleg 3és fél éves,gyakori hurutos megbetegedései vannak és igen sokáig elhúzódó, 8 hónapos korában kórházba került annyira köhögött, fulladt, hörgött, a diagnózis Bronchitis obstructiva sós inhalálással és ventolinnal kezelték, pár nap múlva helyre is jött, de 8 hós. kora óta Broncho vaxom port szed,és felső légúti megbetegedéskor ventolint mert fulladva köhög. Tavaly októberben kiderült, hogy több mindenre allergiás (poratka, házipor,kakaópor, kutyaszőr, füvek.....) állandóan kiütések vannak az arcán, folyik az orra, napi egy calciumot és lefekvés előtt 10csepp cetirizine hexalt kap és reggelre el is tűnnek a kiütések. Tisztelt Doktornő, válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Adrienn
Kedves Adrienn!
A kérdésre az a válaszom, hogy az allergia miatt önmagában nem jár az emelt szintű családi pótlék. Az csak asthma illetve élelmiszer allergia esetén adható, megfelelő súlyossági foku tünetek esetében, ha a gyermeket szakorvos kezeli, gondozza. Ha csak néha kap Ventolint az nem lesz elég ehhez.
Tisztelettel Dr. Radeczky Éva

37989
Kedves Doktornő!
Először is el kell mondanom, hogy nagyon örülök hogy megkaptam ezt az oldalt mert a téma ami miatt most irok annyira megijeszt engem hogy mikor csak rágondolok már reszketek.
Szoval kedves doktornő én egy 14 éves fiú vagyok. Utobb időben észrevettem hogy az én fitymámon a bőr sokkal hosszabb mint másé. És már sokat hallottam a fitymaszükületröl és olvastam a neten de ahogy mondtam nem birtam olvasni sokat mert szédülni kezdtem ugyhogy inkább egy orvostol kérdem meg.hogy akkor most fitymaszükületem van???A bört a fitymámon teljesen hátra tudom huzni de cska nagoyn lassan és bár nem fáj egyáltalán de nem is jo érzés. Eddig sose zavart például az önkielégitésben se mindig 100%-ban sikerült. Azért is gondolotam rá mert egy oldlaon olvastam hogy akkor is keletkezhet ha régebb fertözés vagy vmi betegség volt a péniszen na most nekem rémlik hogy egyszer valami porral be kellett kenni. Szoval a kérdésem hogy ez fitymaszükület??? Még amit nagyon szeretnék ha elmondaná hogy hogy is történik a mütét vagy a kezelés amivel meggyogyitanak. Nagyon szépen kérem nekem nagyon fontos lenne és amit még tudni szeretnék hogy a mütétnél altatást is lehet kérni mert anélkül én ugyis elájulnák????
Előre is nagyon köszönöm!
Tisztelt kérdező!
Ha a bőrt teljesen és fájdalom mentesen hátra tudja huzni ,( pl tisztákodáskor ezt megteszi naponta ), akkor nincs fitymaszűkülete. De ha mégis zavarja ez a akérdés, akkor nézesse meg magát urológussal és akkor egy perc alatt tisztázódik a helyzet.
tisztelettel Dr. Radeczky Éva

37600
Tisztelt Doktor nő!

Sajnos nekem is van egy furcsa tünet-együttesem.
A helyi orvosom sajnos nincs a helyzet magaslatán és egyértelműen kijelentette: nem tudja mi a bajom. Ez nem kicsit ledöbbentett.
Tehát az allergiámmal kapcsolatban lenne egy kérdésem, hogy miért is van.
Legalább 15 éve nincs allergiás panaszom, tünetem, pedig annak idején megállapították, hogy macsakszőr, kutyaszőr és penicilin érzékeny vagyok. A sors fintora, hogy a háznál kutya és macsak is volt/van, illetve az évek során többször is kaptam penicilin tartalmú injekciót. Soha, de soha nem volt allergiás tünetem (viszketés, száradás, köhögés, könnyezés, orrfújás, stb), egészen idáig.
Ebben a pillanatban azonban sem kutya, sem macska nincs a közelemben. Az egyetlen támpont, ami azon a napon megváltozott (2 héttel ezelőtt szerdán), hogy fogorvosnál voltam és adott érzéstelenítő injekciót, valamint betömte az egyik fogamat.
A tünetek azután kezdődtek, ám nem tudom van-e összefüggés:

- viszketés (ám az minden mennyiségben) a nyakamon, a testemen, a kezemen, a lábamon, de leginkább a két lábfejemen, ám az olyannyira elviselhetetlenül, hogy volt olyan nap, hogy órákon keresztül nem tudtam elaludni, főleg úgy, hogy észben kellett tartsam, hogy nem vakarózhatok, különben felsértem a felületet
- bolhacsípés-szerű kiütés, ami a lábamon nem annyira erős, mint inkább a karomon és a nyakamon.
Próbálkoztam Clarytin-nel és Benadryl-lal, amik szerencsére segítettek eddig, ám még mindig kérdés: miért? 15 év után hirtelen a semmiből?
Nem változott sem az étrendem, sem a ruházatom, sem a mosópor, az ápolási szerek, sem a vitaminok, amiket szedek.
Az orvos nem hajlandó elküldeni tesztre, pedig kértem. Egyelőre kísérletezik. Ez pedig számomra nem jó.
Kérem, legalább ön mondjom valami használható, vagy megnyugtató tanácsot.

Segítségét köszönöm!
Tisztelt kérdező!
Az idő nagyon rövid még ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy mi is okozta a tüneteket. Egyáltalán nem biztos , hogy köze van a korábban kimutatott allergiákhoz e tüneteknek, hiszen mint Ön is emlitette ezek korábban nem okoztak panaszt. A fogászaton kapott érzéstelenitő, ha allergiát okoz , nem ezekkel a tünetekkel jelenkezik az esetek nagy részében.
én is azon a párton állok, hogy egyenlőre a tüneteket kell csillapítani. Tesztelni jelenleg amugy sem lehet, hiszen a tünetek kezelésre hazsnált gyógyszerek miatt a bőrteszt nem kivitelezhető és a vérvételes teszt, ami mostanában egyre hozzátérhetetlenebb, szintén nem megbizható akut tünetes időszakban. Nem beszélve arról. hogy a fogászaton használt egyéb anyag, pl tömőanyag, vagy esetleg egy időközben összeszedett felső léguti betegség is jeletkezhet ilyen melléktünetekkel.
Tisztelettel dr. Radeczky éva

37255
Kedves doktornő!
Több problémával is szeretnék önhöz fordulni. Kezdeném 2 éves ikerfiaimmal.
Daninak száraz, piros és viszket a bőre; először az arcán jelenik meg, majd később a tarkó-nyak részen, a könyök- és a térdhajlatokban is. Koragondozáson elég korán atópiás ekcémát állapítottak meg, de nem kezelték semmivel, csak azt javasolták ne használjunk semmiféle bolti kozmetikumot a bőrén. (megjegyezném, hogy kb 1 hónapos -koraszületés miatt- kórházban tartozkodásuk alatt Johnson termékeket használtak a nővérek a fürdetéshez, ki is szárította a bőrüket) Azóta is gyógyszertári mosakodót és popsikrémet használunk, mosáshoz pedig kizárólag mosódiót használok öblítőszer nélkül. Egyik alkalommal annyira előjött az ekcémás bőrpanasz, hogy véresre vakarta szegény már a hátát is (amennyire elérte). Elvittük a -még akkor az előző lakhely szerinti- körzeti gyermekorvoshoz, de ő nem mondott és nem tett semmit. Majd a következő koragondozáson a főorvosnő szteroid tartalmú kenőcsöt írt, majd egy idő után észrevettük, hogy, véreres lett a kis arca. Mint később megtudtuk, -a mostani gyermekorvosunktól-, hogy ez a szteroidos kenőcs mellékhatása. Többet nem is használtuk, viszont azóta is vissza-visszatér a bőrpanasz. Emellet időnként tüsszög, az orrocskájába beszárad a váladék, gyakran kell tisztítani. Én poratka allergiára gondoltam, de pontos diagnózis hiányában nem vagyok biztos benne. Próbálok sűrűbben takarítani, megfelelő páratartalmat biztosítani és bőrét tiszta shea más néven afrikai karitévajjal kenem. Ami időnként segít is és pár nap alatt elmúlnak a panaszok, de van hogy nem látok változást.
Volt hogy az előző lakhelyünkön -albérletben- penész jelent meg elég nagy területen a lakásban, majd miután ideiglenesen sikerült eltűntetnünk a penészt, csökkentek a bőrpanaszok. De később ismét viszatértek,a panaszok ,közben a penészt folyamatosan irtottuk.
Ezenkívül tapasztaltam, hogy mikor tejet vagy tejtartalmú ételeket adtam neki hasmenése volt. Volt, hogy mellőztem az ilyen ételeket a gyermekorvos tanácsára. Ilyenkor nem volt hasmenése, de figyelnem kellet a rostbevitelre, mert keményebb volt a széklet és nem volt olyan rendszeres, még így sem. Most néha megpróbálkozom vele, ilyenkor nincs már hasmenése, csak lágyabb a széklete, de erősebbek a bőrpanaszok (de nem biztos, hogy összefüggés van).
Az Andrisnak nincs ekcémája, neki néha piros az orra és viszket, valamint időnként tüsszög és beszárad az orra. A tejre ugyanúgy reagál, mint testvére, csak a bőrtünetek nélkül.
Nekem a szülés óta egyre erősödnek az allergiára utaló tünetek. Azelőtt csak időnként viszketett az orrom és tüsszögtem. Mostanában már nehezebben tűröm, hogy erősen viszket az arcom, az orrom, a fejbőrőm. Beszárad vagy éppen kiszárad az orrom, tüsszögök és átlátszó váladékot fújok ki az orromból. A tejre én is hasonlóképpen reagálok; gyakoribb a székletürítés, ez azt jelenti, hogy tej/tejes étel fogyasztása előtt inkább ritka székletűrítés -3-4 naponta- jellemző, tej/tejes étel fogyastása után napi többszöri. Puffadok és bélgörcsök jeletkeznek. Jó pár évvel ezelőtt végeztek gyomor- és végbél tükrözést is. Az eredmények láttán az akkori körzeti orvosom csak annyit mondott, hogy ne fogyasszak nehéz, fűszeres, füstölt ételeket és kerüljem a tejes dolgokat, de konkrét diagnózist nem közölt. Azt nem tudom, hogy nőgyógyászati jellegű endometriosis (két műtét volt) összefügg-e a bélpanaszokkal, mert az egyik műtét folyamán a beleket oldották az összenövések miatt.
Próbálok óvatos lenni, időben kideríteni, hogy mi okozza a tüneteket -főleg a gyerekek esetében- , mert két testvérem is asztmás lett. Az öcsémnek kisgyermek korában vették észre, amikor már súlyos rohamai voltak. Ő egy ideig Mosdóson volt/Mosdósra járt kezelésre, már nem emlékszem. Allergiás: a tollra, a penészgombára, a poratkára. A kisebbik húgomnál kb egy éve állapítottak meg asztmát, az okát a többször visszatérő légúti megbetegedések nem megfelelő kezelésével magyarázták. Édesanyám is allergiás, azt hiszem por
T. Kérdező!
Hosszú leveélére ( szerintem nem is jött át az egész, mert a mondat közepén ér véget) megpróbálok röviden reagálni, hiszen vizsgálat nélkül minden csak feltételezés lehet.
Ha a legjobbat szeretné tenni, ekkor egy allergia vizsgálatra kellene elmenni az egész családdal és addig semmiféle diétás kisérletezésbe nem kellene belemenni, mert akkor a kimutatás is nehézkes lehet, tehát csak adiagnózist neheziti. Gyermekkorban amugy is csak a megfelelő diagnózishoz kötött diétákat lehet elfogadni, "csak úgy" kisérletezgetni gyermekkorban nem ajánlott8 felnőtt korban sem.)
Sajnos itt rendelni nem tudunk, igy többet nem tudok segíteni.
Tisztelettel dr. Radeczky Éva

Összesen: 26 oldal
123456


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Kérdezzen!

Dr.Radeczky Éva

tüdőgyógyászat, allergológia-klinikai immunológia, háziorvostan, klinikai farmakológia

Szponzorált hirdetések